tiistai 31. tammikuuta 2012

Pakkaset paukkuu

Kyllä taas tarkenoo ku mittari pysyttelöö koko ajan sielä -15 ja alahappäin. Tänään oltihin kuitenki Usvan kaas maastos ja tehtihin kunnon mettälenkkiki, ku Usvaki vihiroonki tohti mennä vähä kapiammalle mettäpoluulle mihinä oli puut täynnä lunta :) Tuollaasta hevoosta ei tuu toista ♥ Kokeeltihin thiedemann-apuohjia, näytti toimivan hyvin :)

Aamupäivällä nypiin vähä hevoosille kuusenoksia tallihinki, jotta on pikkuusen tekemistä :)

Tänään löyty hevoosten tarhoosta jonku kirjan kansi, reipas viikko sitte oli muovipusseja ja uurenvuoren jäläkehen oli kaljapulloja. Jo syksyllä oli paalinmuoviista jämiä ja kaljatölkkejä harva se päivä. Tuo lairuun ei torellakaa oo mikää roskis, ja ne jokka ei musta tykkää/tuu mun kaas toimehen niin jättääs sitte muutenki rauhahan!

Nyt ehtoolla suunnitelmis vähä siivoolua ja sen sellaasta :) 
Mettäpöllöölemäs! ♥

Vähä kuuras ::))

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Puissa lunta on valkeanaan

Taas on jääny tämä kirjottelu! on ollu niin kaikennäköstä tekemistä ja puuhaa, ettei oo millää kerinny kirjottaa. 

Hevosten kans on puuhailtu, ja pistän tähän loppuun vähä kuvia. Ja teen nyt Muistoissa-sivun, jonne kirjoitan vähän mun edesmenneistä lemmikeistä. 

Eevi ♥ Usva

Eevi ♥ Nino

Usva tykkäs ja molemmilla flikoollaki oli kivaa :) c Riikka T.

c Riikka T.

Hupsis! :D c Riikka T.

Hieno mies! c Laura


Vauvanaama-Nino!

"Haist sinä..."

Kaahaava lihapulla :)
En ny keksiny oikeen mitä täs ny skriivaalis, niin antaa kuvien hoitaa homman :D

perjantai 20. tammikuuta 2012

Sano sanat jotka sydän kuulla haluaa

Perjantaipäivää eletähän, istun täs kämpän klasilla ja kattelen hevoosten pelleelyä laituumella. Usva ja Tatsi juoksenteloo ja piehtaroo vuorootellen, sitte pirätytähän vahtaamahan ohi sotkevaa pyöräälijää... Nino on airannurkkaukses tirsoolla. 

Aamu alakoo reippais merkiis; ensi omien hevoosten syöttäminen ja niiren pihalleheitto, sitte Janin työ hevooset hoitamahan ja talli siivuamahan ja sen jäläkehen viä oman tallin siivous. Ny pitääs lähtiä käymäs Arkimarketis hakemas Usvalle rehusäkki ja kaupasta pitääs hairaasta nuolle vähä salaattia, porkkanaa, omenaa, kurkkua... 

Oioi, vielä muutama tunti ja sitte Jarno tuloo! ♥ Ei millää jaksaasi enää orottaa =) Ehtoolla varmahan syöpötellähänki sitte jotaki hyväskää ja kattotahan simpsonia. :P

Ei mulla ny oo oikeen mitää kirjootettavaa, pistän pari kuvaa ja jonku kipalehen loppuhun. :)Toivottavasti mä saan pitää Jarnon ikuusesti mun vierellä. ♥

En muistanu kirjoottaa erellisehen päivityksehen, jotta Niilolla oli synttärit 15. päivä, poitsu täytti 2 vuotta :) 

Tänään ♥

Niin ihana kappale. ♥

torstai 19. tammikuuta 2012

Sade seiniin hakkaa, vinttiin viistokattoiseen, lohtuteetä sydämelle teen

Taas on jääny kirjootukset, on ollu niin kaikenlaasta.

Sunnuntaina piipahrin raviskalla ja kätehen jäi Usvalle heijastinloimi + Tatsille tuliterä fullneck ulkotoppis, hyvä jotta sain viimeenki sille kunnon palttoon :) Kyllä se kuluki ylypiää sen kaas. :D

Maanantaina olin Seinäjoella hoitamas vähä asioota, ja kävin vihiroonki laittamas Ninon omihin nimihin. Son vähä jääny.. :S :D Kävin katsastamas Seatinki, saatihin onneksi vuoreksi leima, vaikka mä ajattelin jottei tua mee lävitte. :D
Ehtoolla tein ensimmäästä kertaa köökkihin patahan valakian ja lämmitti kyllä ihanasti :) myöhemmin oltihin Riikan kans juoksuttamas ja irtohyppyyttämäs Ninoa maneesilla. Kyllä se päästeli lujaa, oli varmasti ihana ku sai päästellä höyryjä :)

Tiistaina siivosin koko satulakämpän ja järkkäsin tavarat kunnolla omille paikoollensa, ja laitoon loimitelinehet tallihin. Ehtoolla mentihin Usvan kans maneesille. Tarkootuksena oli ratsastaa ensi ja sitte irtohypyttää, mutta Usva oli vähä tinttapäällä niin en sitä sitte kauaa seljästä käsin kiusannu, se sai kuljeskella irti ja sitte irtohypytettiin. Alootettihin ihan ristikoosta, ja siitä sitte pikkuhiljaa isoommaksi. Usva päästeli metriä! :) Ja tämä oli neljäs kerta ku se on esteillä, mä oon niin tyytyväinen mun poniin ♥ ja Riikalle tietysti isot kiitokset avusta! 

Keskiviikkona oli mukava yllätys postilooras; kirje Suvi Teräsniskalta! Mä laitoon joulun jäläkehen Suville postia ja ny tuli vastaus ja mukana oli nimmari :) Voi ku pääsis pian jo keikalle.. 
Kävin myös Seinäjoella hermoratahieronnas polovivaivoosta, ja kyllä otti kipiää.. mutton ainaki vähä auttanu! ens viikolla uurestansa.

Huomenna rakas pääsöö vihiroonki lomille, on ollu kyllä iesuksen pitkät nämä kaks viikkua.. muutenki oon ollu aika lailla alakuloonen eikä mikää oikeen taharo huvittaa. Keliki on niin syvältä puosta.. 
Näillä näkymin mennähän maanantaina Usvan kans kauppilahan satulakaupoolle, tuo mun penkki ku on liika kapia ny ku Usvalle on tullu lihasta selekähän. Toivottavasti saan tuon penkin myytyä. Loppuhun sitte kuveja :)

Loimitelinehet seinäs :)

Tatsin uus takki ;D

Täs taas monipuolista ruokaa! Usvalla Peacemakerin + Build Upin lisäksi on hapankorppua, näkkäriä, kurkkua, salaattia, porkkanaa, omenaa ja luumuja. :)

Satulakämppä uures järkäs ja siivottuna :)Ärsyttävää ku tää kipale on soinu mun pääs jo hyvän aikaa :D

lauantai 14. tammikuuta 2012

Tuulinen lauantai!

Tänään on ollu tympiä sää, kauhian kova tuuli :/ Aamu alakoo Virpin auttamisella, kävin hakemas Liinukan pojanluomalta ja vein sen Janin tyä oksimäkehen, huonosta kelistä huolimatta matka suju oikeen hyvin :)

Kotona jatkoon tallinsiivousta ja värjöttelin että hyi helekkari, en kyllä tarkene lähtiä mihinkää maastohon tänään. Sitte mä ajattelin jotta pakko olis saara jotaki piristystä tähänki päivähän.. Niimmä otin ja lähärin uhmaamahan luontoäireetä ja vajaan tunnin lenkki tehtihin Usvan kans :) Sain Usvan laukkaamahanki suoralla pienen pätkän! Tehtihin jonkumoosta hankitreeniäki, Usva puhalti kivasti ja pörisi paljo ♥ 

Ehtoopäivällä ajelin käymäs Kauppilas ja hain Usvalle kuparirollerin, ku tuolla pessoalla sei meinaa enää oikeen toimia, siiton tullu niin vahava erestä ja sen kunto on noussu niin kovaa jotta se pakkaa olla vähä liianki innokas! Haluan kyllä kokeella kuolaamettomia/hackamorea, jos vaan jostaki saa kokeeluhun.

Huomenna Usvalla onki sitte vapaapäivä, mä meen Huissille kuvaalemahan hevoosia.
Ens viikolla varmahanki heitän Usvan koppihin ja mennähän Kauppilahan satula-ostoksille, tuo mun nykyynen penkki rupiaa olemahan liika kapia naikkoselle ku son saanu selekähän lihasta :) 

Loppuhun taas muutamat kuvat :)

Ikävä rakasta ♥

Tällääseltä näyttää tallin pakastimen sisältö. 
*Vas. ylh. Tatsin Prix-säkki
*vas. alh. Usvan Peacemaker-säkki
+ päällä jäävuorisalaatti-kori
* oik. ylh. Usvan Build up-säkki
* oik. alh. Ninon Pony-säkki
+ porkkanaa, omenaa, kurkkua, jukurttia, hapankorppua, näkkäriä ja luumuja.

Bon apetit :)

Näitä laitan kaikille aamuun illoon.

Käytiin mettäs kiipeelemäs :)

torstai 12. tammikuuta 2012

Talviterveeset :)

Kääk, mullon aiva jääny kirjootus! on ollu pää niin täynnä kaikennäkööstä jotten oo tänne joutanu raapustelemahan. Täs on tapahtunu kaikennäkööstä ikävän ja itkun keskellä, mutta eiköhän seki tästä ala helepottaa pikku hiljaa, onneksi Jarnon kans ollahan pystytty vähä viestittelemähän :) 

Maanantaina käytihin Usvan kaas maastos, kolomen viikon loman jäläkihin ja oli hiukan virtaa! oltihin sellaanen reipas tunti, käytihin mettäs kiipeelemäs ja seikkaaltihin pelloolla. Usva oli aiva kuurasta valakoonen reissun jäläkehen :) 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tiistaina tuliki sitte Virpi kuvaalemahan mua ja Usvaa, ja oli tosi kivaa! Tunnin reissu siinäki tuli tehtyä, käytihin mettäs rämpimäs ja mentihin tua pellollaki :) Usva oli niin söpönä sielä, korvat oli ku ropellit ku se alako rentoutua ja meni jo rauhallisemminki :) monet naurut sai naureskella, oli se niin höpsönä! 

Usva vähä tötteröötti, se alako leikkiä kengurua :D

♥ Rakastan ♥

Kotiapäin :)
Kiitos Virpille ihanista kuvista!! ♥

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keskiviikkona oltihin koirien kans Studio Streetin mainoskuvauksis, johona kuvattihin TopCaniksen tuotteita.
Molemmat koirat käyttäyty ihmeen hienosti, ja oli mukavaa :) 

Lennin mielipire kuvaajalle oli tämä :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Torstaina eli tänään olinki sitte pitkästä aikaa itte kuvauskeikalla, ihan täs korvalla. Kuvasin suomenhevoosori Kihutteen Lentoa, tuli ihan hyviä kuvia siihen nähären että lunta satoo aiva vaakana, ja mä en oo kuvannu herran aikoohin, SEKÄ talavikuvaukset ei oo oikiastansa ikinä ollu se mun vahavin puali. Täs muutama kuvatus, jokka oli mun lempparit; 


Tää oli mun eherotoon ykkössuosikki! ♥Mä lisään tuonne Usvan sivulle sitte niitä Virpin ottamia kuvia, en halua että ne hukkuu tänne sekahan :) Lisäälen niitä varmahan tänään tai huamenna. Nymmä käyn peittelemäs hevoosekki maata ja teen omat iltatoimet.

maanantai 9. tammikuuta 2012

Ihanaa heppatavaraa!

Tälläänen vatipää ku oon niin en muistanu tuohon erellisehen tekstihin kirjoottaa jotta käytihin eileen Lauran ja Markuksen kaas vähä soppaalemas Kauppilan valjahas heppakamoja, piristi kummasti päivää ku sai vähä jotaki kivaa ajateltavaa :) en oo pitkähän aikahan oikeen ajan kans kattellu mitää, aina vaan jos on pakosta jotaki tarvinnu niin oon nopiaa vaan ostanu. Ny sai oikeen rauhas hipelöörä kaikkia, ja Usvalle ostin uusia harjoja, vanhat lenti mäkehen ku noli aiva homehes, jotaki aiva ylivanhoja keppihevoosillaki ollehia xD + Usvalle uus pirtiän värinen riimu ja Ninolle uus riimu, ei oo kun yks ehejä ja seki sellaanen aika justi. Tatsilla on riimuja kauhia nippu, niin sille ei tarvinnu enää ostaa. 

Siino Usvan ja Ninon riimut, mä rakastan nuata värejä! ♥

Usvan harjapakki saa mennä toimittamahan jotaki toista tehtävää, toimenkuvahan astu uus harjalaukku :) Sisällöksi ostin pääosin punaasia harjoja (tuo sininen suka on Ninolle, piru kerpele söi omansa! :D samoon ku tuo häntäremmin pirikes on Ninolle)
 Ja tottahan Lennin piti heti nuuheerata jotta mitä tuo akka on taas törsänny :D HUOM! mä en nuota kamppehia ikää haluaasi ostaa, hevooset niitä vinkuu! muuten ne potkii ja puroo jos en tuo niille nuota ;)

Tyhjässä huoneessa

Tänään Jarno sitte lähti sinne Niinisalohon, ja ainaki se puolenvuoren inttileskeys alakoo. Tyhyjä on olo, vaikka tierän ettei se sinne asumahan jää eikä meirän suhure tähän pääty.. No, ei auta ku yrittää puksuttaa etiäpäin, ja toivoa että Jarnolla on eres kivaa sielä ja se saa kaveria :)

"Sadetakki sadesäällä, suksipari järven jäällä
Koko kevään suutelemme, heinäkuussa ymmärrämme
Paremmin jo toisiamme, kylmät väreet ihollamme
Tunnustamme rakkautta, silmät loistaen."


Tänään päästihin sitte pitkästä aikaa Usvan kans maastohonki, muutaman viikon loma takana ku moon pyöriny nuotten tautien kouris. Usvalla oli HIEMAN virtaa! :D Tunnin mentihin, ensi oltihin pellolla ja sitte käytihin välillä mettäs kiipeelemäs ja tultihin takaasi pellolle. Ravaalles tehtihin pysähryksiä ja volttauksia jos johonki suuntihin, sitte nostettihin muutamat laukat jokka tuliki oikeen hianosti :) Tuos ku oroteltihin jotta päästähän tien yli, vähä jänskätti jotta kuinka käy ku tuli lumiaura ja tukkirekka peräkanaa.. phah, ei tämä mitää piitannu! mutta ku tua mettänrannas oli kaks käpyä tiellä niin niilloli torahampahat.. >:) Oli tosi ihana maastoreissu! 

Entä jos tärkeimmät asiat tapahtuu tällä hetkellä
Kauneimmat kukat kukkivat juuri nyt liian lähellä
Entä jos kaikki se mitä etsit on sun edessä
Entä jos onnesi on nyt ja tässä valmiina ♥


Parin tunnin päästä otanki sitte hepsut tupahan, ja huomenna Virpi tuloo kuvaamahan mua ja Usvaa! ihanaaaa :) Toivottavasti oltaas eres hitusen erustuskelepoosia sitte x) Ny mun tekis mieli smurffilimsaa! 

lauantai 7. tammikuuta 2012

Kirpiä pakkaanen!

On taas tämä päivittely jääny, ku Jarno on ollu täälä niin en oo konehella istuskellu. 4 päivän lomitus hevoostallilla loppu tänään ja kaikki on menny hyvin, mun tautiki antaa jo periksi. Tänään oli sitte vihiroonki se päivä, ku sain ikuustettua Usvan kuvan toiselle puolelle yläselekää :) Kuvan laitan sitte ku se vähä paranoo. Ny iltatoimet ja sitte mässätähän raksun kans ja kattotahan simpsonia :) ylihuomenna sitte alakaa mun inttileskeys.. :/

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Hevoosen ruokinta-asiaa

Moon meinannu jo hyvän aikaa kirjoottaa tästä asiasta, mutten oo sitte saanu aikaaseksi. 

Eli mä haluaasin kirjootella vähä hevoosen ruokintahan liittyvistä asioosta. Joillaki tuntuu olevan erikoosia käsityksiä siitä, mitä hevooset syä tai mitä niille voi syöttää. Jotku saattaa syöttää hevoosiillensa mitä kummallisimpiaki sapuskoja - omia eväitänsä kuten lihapiirakoota, pitsoja, kolajuomia, suklaata… joista onneksi vain harvalla ruualla voi aiheuttaa torellista hengenvaaraa.  Mutta hevoosen suoliston bakteerikannan saa kyllä nopiasti sekaasin, jos alakaa aiva pelleelemähän ja syöttää mitä sattuu hevoosille.

Mä listaan tähän ny vähä esimerkkejä siitä, mitä hevooselle voi syöttää. (Se, että jotaki ruokaa voi hevooselle syöttää, ei tarkoota että sitä PITÄÄS syöttää!)

* Perusravintonahan hevoosella on vesi ja heinä, useen myös kaura. Hevooselle voi antaa sitrusherelmiä ja banaania turvallisesti pieniä määriä, joka tarkoottaa siis 1-2 appelsiinia, mandariinia ja banaania päiväs silloon tällöön. Nämä pitää aina kuoria, myös banaanit! Kuoris on torella paljon torjunta-aineita, jokka ei lähäre pois eres pesemällä. 

* Suuremmis määris voi antaa (joka tarkoottaa suunnillen ½ kg per 100 kg hevonen) porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja sokerijuurikasta.

* Hedelmistä persikkaa, aprikoosia, kirsikkaa, viinirypäleitä, luumua, omenaa ja päärynää maksimissansa parisataa grammaa per 100 kg hevoonen. Isoot siemenmassat ja kivimääset siemenet kuten persikan, aprikoosin, luumun ja kirsikan “kivet” tuloo eherottomasti poistaa! Hevooset voi kyllä syörä päärynää sekä omenaa enemmänki, mutta silloon olis siemenkorat hyvä poistaa, varsinki jos niitä antaa syötäväksi päivittään. Lähes kaikkien herelmien siemenis (myös mm. pellavan siemenis) on yhyristeitä, jokka on suurissa määrin syötettynä vaarallisia. Siemenien amygdaliini (syanidin sokeriyhdiste) on hengenvaarallinen, ja aiheuttaa tukehtumiskuoleman. Toisaalta tuosta yhyristeestä käytetähän myös nimeä B-17 vitamiini, joka tutkimusten mukaasesti olis syöpää ehkääsevä. Sanotaanhan, että luonnonvaraasilla eläämillä ei esiinny syöpää juuri sen takia, koska ne syä enemmän marjoja ja herelmiä siemenineen.

* Perunaa voi antaa keitettynä jopa kilon-pari (hevoosen koosta riippuen), peruna lihottaa, muttei kuitenkaa tee hevoosta kuumaksi, raakoja perunoota ei saa syöttää EIKÄ MIHINÄÄ NIMES VIHERTÄVIÄ PERUNOOTA, ja myös pieniä määriä (maksimissaan 1 kuivattu reikäleipä á 200 g per 100 kg) kuivaa leipää vaikka päivittäin. Tietty huomiooren myös hevoosen energian tarves!

* Valakosipulia voi syöttää hevoosille kuuriina, 1-2 tuoretta valakosipulia kuorinensa, kynnet voi niin halutessaan erotella. Kuori laimentaa tuoksua ja hevooset syö sen paremmin kuorineen. Valakosipulis on runsahasti allisiini nimistä yhyristettä, jollon antibioottinen vaikutus. Se tappaa bakteereja, hiivoja, viruksia sekä sieniä. Kuivattu valakosipuli ei toimi täs asias yhtä tehokkahasti ku tuares, ku nämä entsyymit haihtuu kuivauksen myötä. Viikon kuuri 1-2 x kuus on riittävä, ja toimii johonaki määrin myös luonnollisena loishäätönä.

* Hevooset tykkää rusinoosta, mustikoosta, puolukoosta, varelmista, mansikoosta, viinimarjoosta, tyrnistä, ruusunmarjoosta ym. myös ihimisille terveellisistä marjoosta. Niiren syöttäminen päivittään tuloo aika tyyrihiksi, mutta silloon tällöön non mukava ja tervehellinen lisä. Ja jos rahat piisaa, niin ½-1 dl kuivattuja marjoja voi antaa päivittäin vaikka läpi talaven (kuten ruusunmarjaa). Ruusunmarjoosta parahaat, koiranruusun kiulukat, on hevooselle hyvin terveellisiä. Ne sisältää runsaasti luonnollisia vitamiiniyhyristeitä, B-, C- ja P-vitamiinia sekä öljyä, johona on tärkeitä öljyliukoisia A-, D- E-  ja K-vitamiineja. Sanotaankin, että ruusunmarjat on hevooselle torellinen terveyspommi.

* Myös monien marjojen leheret kuivattuina on hyviä syötettäviä hevooselle, kuten varelman, mansikan, viinimarjan, mustikan jne. Kuivatuus leheris annostus 1-2 dl päiväs riittää riippuen hevoosen koosta.

* Kurpitsaa ja kesäkurpitsaa voi antaa, mutta iliman siemeniä. Melooneja voi antaa myös kuorinensa, mutta suuret siemenmäärät olis hyvä poistaa.

* Erilaasia kuivattuja siemeniä, esim. auringonkukan ja kurpitsan siemeniä voi antaa 50 - 200 g päiväs, ne on hyvä ja terveellinen lisä.

* Lisäksi voi syöttää raakoja kananmunia jopa kuorinensa, hunajaa, hapatettuja maitotuottehia kuten piimää ja jukurttia.

* Kasvisöljyt kuten auringonkukka-, oliivi-, vehenänalkio-, maissi- tai rypsiöljyt on hyviä ja terveellinen lisä, ½-2 dl päivässä hevosen rasituksesta ja koosta riippuen riittää ja harrastehevooselle mieluummin nuukasti ku runsahasti, sekä poikkeuksena eläänperäinen kalanmaksaöljy talavisin 1-2 rkl päivässä.

* Hevooselle ei saa syöttää eres pieniä määriä: vihiriää tomaattia, tulista paprikaa, munakoisoa tai yleisesti mitää koisokasvia, avokadoa, raakoja perunoota, pinaattia, kukkakaalia, raparperia, parsakaalia, sipulia (poikkeukset - valkosipuli, kuivattu ruohosipuli, kuivattu karhunlaukka, kuivattu pujosipuli).

* Jos hevoonen himoottoo salamiakkituottehia, se saattaa olla merkki virtsatievaivoosta tai jopa virtsa- / munuaaskivistä. Salamiakki toimii liotushoitona näihin vaivoohin sekä nostaa virtsan pH:ta. Tätä tarkootusta varte saa apteekista ihan “lääketarkoituksihin” salamiakkia. 

Entäs ruuantähtehet?

* Ihimisten eineksistä ja kotiruuasta kun joskus jää yli, jotaki voi hevoosille antaa, muttei aiva kaikkia.


Voi antaa: puuroja, keitettyjä perunoota, keitetyn perunan kuoria, karjalanpiirakoota, keitettyä pastaa, keitettyä riisiä, viljasta tai soijasta valamistettuja ruokia, hapanmaitotuotteita, useimpia raasteita ja saalaatteja sekä kasvis- ja vihannesruokia.Ei pirä mennä syöttämähän: hampurilaasia, lihapiirakoita, pitsaa, kana-, kala- tai liharuokia, makkaroota tai makkararuokia, maustettuja ja tulisia ruokia, ei myöskään koiranruokia, kissanruokia jne.

Ehkäisemähän tympääntymistä + terveellistä ajanvietettä:


Ajanvietteheksi ja terveellisenä lisänä voi antaa kuusen- ja männynhavuja, erilaasten lehtipuiren (lepät, koivut, haavat, pajut) oksia ja runkoja kaluttavaksi - hevooset tykkää niiren kuorista.


* Leppä värjää suupielet ja virtsan tiilenpunaaseksi, johtuen sen sisältämästä kemiallisesta yhyristeestä nimeltä emodiini. Tällon lääkkehen omaanen vaikutus ummetuksehen. Lepällä on myös hoitavaa vaikutusta kurkkutulehruksihin sekä se alentaa kuumetta.


* Haapa auttaa ripulihin, poistaa nestettä ja laskoo turvotuksia, son myös antiseptinen ja anti-inflamatoorinen, eli vaikuttaa tulehruksia hoitavasti. Haapa kuuluu pajukasviihin ja se sisältää pajun lailla salisylaattia, joskin vähemmän.


* Pajut sisältävää siis salisylaattia, ja ne vaikuttaa tulehrus- ja kipulääkkehen tavalla (luonnon aspiriini).


* Männyn havut sekä kuori sisältää paljon erilaasia fytokemikaaleja, kuten fenolia, rikkiä, tanniineja, eteerisiä öljyjä, bentsoehappoa, pihkaa, C- ja E-vitamiinia, aminohappoja (adeniini ja koliini), sekä nivelvaivojen hoiros käytettävää glukosamiinia. Männys on myös valeriaanahappoa, ja sen takia suuret määrät männyn havuja ja kuorta voi aiheuttaa positiivisen dopingnäytteen. Mänty auttaa lähes kaikkihin hengitystievaivoohin, nivelkipuhun sekä rentouttaa ja poistaa stressiä.


* Kuusen havut ja kaarna sisältää antiseptisia eteerisiä öljyjä, tanniinia, tärpättiöljyä, hartsia ja paljo C-vitamiinia. Kuusella on yskää ja astmaa hoitava vaikutus, ja se helepottaa reumaattisia- sekä lihaskipuja.Älä anna hevooselle ruohonleikkurin heinäsilippua, koska sen mukana saattaa tulla koirien köntsiä, roskia, hiekkaa ym. hevooselle sopimatoonta!

Muista, hevoonen ei oo jätemylly!
  * Muista tarkistaa aina heinän, viljan, kuivattujen leipien, juuresten ja herelmien/marjojen laatu. Älä syötä paleltunehia juureksia, märäntyneitä herelmiä, homeesia leipiä…  Mikää hevooselle syötettävä ruoka ei saa olla homehes, tai millää lailla pilaantunutta!

Oikein toteutettu ruokinta näkyy  TERVEYRES, SUORITUSKYVYS JA ELINVOIMAASUURES! 

Ihhahhaa, ihhahhaa, hepo hirnahtaa..

En oo ny muutamahan päivähän keriinny kirjootella ku on ollu niin kaikennäkööstä. Mutta uv oli ja meni, ei ny tokikaa niin mukavis merkiis, mutta onneksipa tuokaa ei oo ku kerran vuores. 

Tänään alootin neljän päivän lomituksen ilimajoella hevoostallilla, oikeen mukava ja leppoosa paikka ja kivat hopuset. Enimmäkseen suokkeja, ja minähän tykkään!

Usvan kans maastoolu on taas jääny, ku moon taas kipiänä! ei kuumetta oo, mutta kurkku on niin helevatun huonos kunnos. Mitää ei pysty syörä ja koko ajan polttaa ja pistää suuta.. tk:s hypätty ja käyty nieluviljelys, mutta tämon kuulemma joku virus enkä ny sitte saa mitää kuuria.. RAAH, ottaa sitte niin maan perkelehesti aivohon!! ja vaikka soitin viä hetki sitte tk:hin ja yritin sanoa että ku ei kukaa oo eres kattonu kunnolla tuota suuta niin ei siä mitää noteerattu, iesuksen pallopäät. Pitää kattoa, lähärenkö sitte ehtoolla 10 jäläkihin keskussairaalalle, jos sieltä sais jo jotaki apua.

Jarno tulooki sitte vissihin tänään, maanantaina musta sitte tuloo inttileski :< Ei kivaa, mutta onhan se hyvä että saa tuon armeijan ny pois alta niin on seki sitte vaivoosta. Ja jos meirän suhure sen kestää niin eiköhän se kestä sitte melekeen mitä vaan :) 

Loppuhun taas vähä kuvatuksia: 

Tälläänen kaveri mullon apurina tallilla, Ansu :)

Usvan vesikorveehin oli jäätyny aika taiteelliset rinkulat :D

Niinku mikkäki katsomorivit stadionilla..

Usvelolle piti ostaa uus sarepalttoo, ku vanaha alakaa olla parahat päivänsä nähäny. Ruskia Highneck ja fleecevuorellinen, eli mahtava retonki siis :)