keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Hevoosen ruokinta-asiaa

Moon meinannu jo hyvän aikaa kirjoottaa tästä asiasta, mutten oo sitte saanu aikaaseksi. 

Eli mä haluaasin kirjootella vähä hevoosen ruokintahan liittyvistä asioosta. Joillaki tuntuu olevan erikoosia käsityksiä siitä, mitä hevooset syä tai mitä niille voi syöttää. Jotku saattaa syöttää hevoosiillensa mitä kummallisimpiaki sapuskoja - omia eväitänsä kuten lihapiirakoota, pitsoja, kolajuomia, suklaata… joista onneksi vain harvalla ruualla voi aiheuttaa torellista hengenvaaraa.  Mutta hevoosen suoliston bakteerikannan saa kyllä nopiasti sekaasin, jos alakaa aiva pelleelemähän ja syöttää mitä sattuu hevoosille.

Mä listaan tähän ny vähä esimerkkejä siitä, mitä hevooselle voi syöttää. (Se, että jotaki ruokaa voi hevooselle syöttää, ei tarkoota että sitä PITÄÄS syöttää!)

* Perusravintonahan hevoosella on vesi ja heinä, useen myös kaura. Hevooselle voi antaa sitrusherelmiä ja banaania turvallisesti pieniä määriä, joka tarkoottaa siis 1-2 appelsiinia, mandariinia ja banaania päiväs silloon tällöön. Nämä pitää aina kuoria, myös banaanit! Kuoris on torella paljon torjunta-aineita, jokka ei lähäre pois eres pesemällä. 

* Suuremmis määris voi antaa (joka tarkoottaa suunnillen ½ kg per 100 kg hevonen) porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja sokerijuurikasta.

* Hedelmistä persikkaa, aprikoosia, kirsikkaa, viinirypäleitä, luumua, omenaa ja päärynää maksimissansa parisataa grammaa per 100 kg hevoonen. Isoot siemenmassat ja kivimääset siemenet kuten persikan, aprikoosin, luumun ja kirsikan “kivet” tuloo eherottomasti poistaa! Hevooset voi kyllä syörä päärynää sekä omenaa enemmänki, mutta silloon olis siemenkorat hyvä poistaa, varsinki jos niitä antaa syötäväksi päivittään. Lähes kaikkien herelmien siemenis (myös mm. pellavan siemenis) on yhyristeitä, jokka on suurissa määrin syötettynä vaarallisia. Siemenien amygdaliini (syanidin sokeriyhdiste) on hengenvaarallinen, ja aiheuttaa tukehtumiskuoleman. Toisaalta tuosta yhyristeestä käytetähän myös nimeä B-17 vitamiini, joka tutkimusten mukaasesti olis syöpää ehkääsevä. Sanotaanhan, että luonnonvaraasilla eläämillä ei esiinny syöpää juuri sen takia, koska ne syä enemmän marjoja ja herelmiä siemenineen.

* Perunaa voi antaa keitettynä jopa kilon-pari (hevoosen koosta riippuen), peruna lihottaa, muttei kuitenkaa tee hevoosta kuumaksi, raakoja perunoota ei saa syöttää EIKÄ MIHINÄÄ NIMES VIHERTÄVIÄ PERUNOOTA, ja myös pieniä määriä (maksimissaan 1 kuivattu reikäleipä á 200 g per 100 kg) kuivaa leipää vaikka päivittäin. Tietty huomiooren myös hevoosen energian tarves!

* Valakosipulia voi syöttää hevoosille kuuriina, 1-2 tuoretta valakosipulia kuorinensa, kynnet voi niin halutessaan erotella. Kuori laimentaa tuoksua ja hevooset syö sen paremmin kuorineen. Valakosipulis on runsahasti allisiini nimistä yhyristettä, jollon antibioottinen vaikutus. Se tappaa bakteereja, hiivoja, viruksia sekä sieniä. Kuivattu valakosipuli ei toimi täs asias yhtä tehokkahasti ku tuares, ku nämä entsyymit haihtuu kuivauksen myötä. Viikon kuuri 1-2 x kuus on riittävä, ja toimii johonaki määrin myös luonnollisena loishäätönä.

* Hevooset tykkää rusinoosta, mustikoosta, puolukoosta, varelmista, mansikoosta, viinimarjoosta, tyrnistä, ruusunmarjoosta ym. myös ihimisille terveellisistä marjoosta. Niiren syöttäminen päivittään tuloo aika tyyrihiksi, mutta silloon tällöön non mukava ja tervehellinen lisä. Ja jos rahat piisaa, niin ½-1 dl kuivattuja marjoja voi antaa päivittäin vaikka läpi talaven (kuten ruusunmarjaa). Ruusunmarjoosta parahaat, koiranruusun kiulukat, on hevooselle hyvin terveellisiä. Ne sisältää runsaasti luonnollisia vitamiiniyhyristeitä, B-, C- ja P-vitamiinia sekä öljyä, johona on tärkeitä öljyliukoisia A-, D- E-  ja K-vitamiineja. Sanotaankin, että ruusunmarjat on hevooselle torellinen terveyspommi.

* Myös monien marjojen leheret kuivattuina on hyviä syötettäviä hevooselle, kuten varelman, mansikan, viinimarjan, mustikan jne. Kuivatuus leheris annostus 1-2 dl päiväs riittää riippuen hevoosen koosta.

* Kurpitsaa ja kesäkurpitsaa voi antaa, mutta iliman siemeniä. Melooneja voi antaa myös kuorinensa, mutta suuret siemenmäärät olis hyvä poistaa.

* Erilaasia kuivattuja siemeniä, esim. auringonkukan ja kurpitsan siemeniä voi antaa 50 - 200 g päiväs, ne on hyvä ja terveellinen lisä.

* Lisäksi voi syöttää raakoja kananmunia jopa kuorinensa, hunajaa, hapatettuja maitotuottehia kuten piimää ja jukurttia.

* Kasvisöljyt kuten auringonkukka-, oliivi-, vehenänalkio-, maissi- tai rypsiöljyt on hyviä ja terveellinen lisä, ½-2 dl päivässä hevosen rasituksesta ja koosta riippuen riittää ja harrastehevooselle mieluummin nuukasti ku runsahasti, sekä poikkeuksena eläänperäinen kalanmaksaöljy talavisin 1-2 rkl päivässä.

* Hevooselle ei saa syöttää eres pieniä määriä: vihiriää tomaattia, tulista paprikaa, munakoisoa tai yleisesti mitää koisokasvia, avokadoa, raakoja perunoota, pinaattia, kukkakaalia, raparperia, parsakaalia, sipulia (poikkeukset - valkosipuli, kuivattu ruohosipuli, kuivattu karhunlaukka, kuivattu pujosipuli).

* Jos hevoonen himoottoo salamiakkituottehia, se saattaa olla merkki virtsatievaivoosta tai jopa virtsa- / munuaaskivistä. Salamiakki toimii liotushoitona näihin vaivoohin sekä nostaa virtsan pH:ta. Tätä tarkootusta varte saa apteekista ihan “lääketarkoituksihin” salamiakkia. 

Entäs ruuantähtehet?

* Ihimisten eineksistä ja kotiruuasta kun joskus jää yli, jotaki voi hevoosille antaa, muttei aiva kaikkia.


Voi antaa: puuroja, keitettyjä perunoota, keitetyn perunan kuoria, karjalanpiirakoota, keitettyä pastaa, keitettyä riisiä, viljasta tai soijasta valamistettuja ruokia, hapanmaitotuotteita, useimpia raasteita ja saalaatteja sekä kasvis- ja vihannesruokia.



Ei pirä mennä syöttämähän: hampurilaasia, lihapiirakoita, pitsaa, kana-, kala- tai liharuokia, makkaroota tai makkararuokia, maustettuja ja tulisia ruokia, ei myöskään koiranruokia, kissanruokia jne.

Ehkäisemähän tympääntymistä + terveellistä ajanvietettä:


Ajanvietteheksi ja terveellisenä lisänä voi antaa kuusen- ja männynhavuja, erilaasten lehtipuiren (lepät, koivut, haavat, pajut) oksia ja runkoja kaluttavaksi - hevooset tykkää niiren kuorista.


* Leppä värjää suupielet ja virtsan tiilenpunaaseksi, johtuen sen sisältämästä kemiallisesta yhyristeestä nimeltä emodiini. Tällon lääkkehen omaanen vaikutus ummetuksehen. Lepällä on myös hoitavaa vaikutusta kurkkutulehruksihin sekä se alentaa kuumetta.


* Haapa auttaa ripulihin, poistaa nestettä ja laskoo turvotuksia, son myös antiseptinen ja anti-inflamatoorinen, eli vaikuttaa tulehruksia hoitavasti. Haapa kuuluu pajukasviihin ja se sisältää pajun lailla salisylaattia, joskin vähemmän.


* Pajut sisältävää siis salisylaattia, ja ne vaikuttaa tulehrus- ja kipulääkkehen tavalla (luonnon aspiriini).


* Männyn havut sekä kuori sisältää paljon erilaasia fytokemikaaleja, kuten fenolia, rikkiä, tanniineja, eteerisiä öljyjä, bentsoehappoa, pihkaa, C- ja E-vitamiinia, aminohappoja (adeniini ja koliini), sekä nivelvaivojen hoiros käytettävää glukosamiinia. Männys on myös valeriaanahappoa, ja sen takia suuret määrät männyn havuja ja kuorta voi aiheuttaa positiivisen dopingnäytteen. Mänty auttaa lähes kaikkihin hengitystievaivoohin, nivelkipuhun sekä rentouttaa ja poistaa stressiä.


* Kuusen havut ja kaarna sisältää antiseptisia eteerisiä öljyjä, tanniinia, tärpättiöljyä, hartsia ja paljo C-vitamiinia. Kuusella on yskää ja astmaa hoitava vaikutus, ja se helepottaa reumaattisia- sekä lihaskipuja.



Älä anna hevooselle ruohonleikkurin heinäsilippua, koska sen mukana saattaa tulla koirien köntsiä, roskia, hiekkaa ym. hevooselle sopimatoonta!

Muista, hevoonen ei oo jätemylly!
  * Muista tarkistaa aina heinän, viljan, kuivattujen leipien, juuresten ja herelmien/marjojen laatu. Älä syötä paleltunehia juureksia, märäntyneitä herelmiä, homeesia leipiä…  Mikää hevooselle syötettävä ruoka ei saa olla homehes, tai millää lailla pilaantunutta!

Oikein toteutettu ruokinta näkyy  TERVEYRES, SUORITUSKYVYS JA ELINVOIMAASUURES!







 

3 kommenttia: